Kindercollege op 17 oktober in Geldrop

Bibliotheek Dommeldal organiseert op woensdagmiddag 17 oktober, in de vestiging Geldrop, een Kindercollege, over fossielen. Paleontologie (Grieks: παλαιός palaios, oud) is de wetenschap van het leven in vroegere tijden. Een paleontoloog bestudeert fossielen, fossiele resten en sporen van organismen.

Heb je wel eens een steen gevonden in de natuur, waarop je een dier of een plant zag? Dat was een fossiel. Stenen en fossielen vertellen ons over hoe het er vroeger bij ons uit zag. En soms is vroeger dan zelfs wel 600 miljoen jaar geleden. Zit jij in groep 6,7 of 8? En wil je meer weten over de schatten in onze bodem? Dan moet je erbij zijn! Neem gerust je ouder(s) mee. Die vinden het vast ook interessant.

Fossielen dicht bij huis
Door het bewegen van de ondergrond komen er bewijzen van vroeger leven naar boven. Soms wel van vele miljoenen jaren geleden. Wat denk je van die prachtige fossielen van dinosauriërs? En van de Tyrannosaurus Rex, die binnenkort weer bij museum Naturalis te zien is. Maar ook in het Natuur Historisch museum in Maastricht zie je spectaculaire Mosa sauriërs. Gevonden in de ENCI groeves in Maastricht.

Nòg dichter bij huis is het Oertijdmuseum, in Boxtel, een heel interessant en veelzijdig museum, met een rijke collectie voor jong en oud.

Fossielen in Geldrop
In de herfstvakantie komt Jo van Soest naar de Bibliotheek in Geldrop, om een kindercollege te geven over fossielen uit verschillende periodes. Natuurlijk zijn er vondsten bij uit ons eigen Oost Brabant. Zoals tanden van haaien, dolfijnen en potvissen. En botmateriaal. Allemaal echte fossielen, die ons veel vertellen over het verleden. We reizen met Jo van Soest langs de grens van Nederland, naar de Eifel in Duitsland en de Ardennen in België. We krijgen ook fossielen te zien die gevonden zijn aan de kusten van (misschien wel) jouw vakantieland, Frankrijk en Engeland. Heb je zelf een fossiel gevonden? Neem hem mee!

Maar een kindercollege is natuurlijk niet compleet zonder quiz. Doe je mee aan de quiz dan kun je een echt fossiel winnen.

Het Kindercollege is op woensdag 17 oktober, van 14.00-15.30uur in Bibliotheek Dommeldal, vestiging Geldrop. Koop een kaartje via de Agenda op de website van de bieb, www.bibliotheekdommeldal. De toegangsprijs is € 5,=, voor kinderen. En ouders of begeleiders mogen gratis mee.