Bomen en paddenstoelen, vogels en andere dieren in de winter, planten en bomen in de lente, water(diertjes) en kruiden. Het zijn de thema’s binnen de seizoenencursus van IVN Geldrop. Gedurende zestien bijeenkomsten in vier seizoensblokken ontdekken cursisten de manier waarop organismen met verschillen in temperatuur, vocht en zonlicht omgaan. Inschrijven kan tot 15 september. Deelname per seizoensblok is mogelijk.

Beleef de seizoenen
In de herfst verkleuren de loofbomen en verschijnen veel paddenstoelen, dat weet iedereen. Maar hoe komt dat en wat gebeurt er dan? Welke processen voltrekken zich tijdens de herfst in de natuur? IVN Geldrop heeft een nieuwe cursus ontwikkeld, over de vier seizoenen. Na deze cursus gaan deelnemers anders naar de natuur kijken: ze zullen meer zien en weten en daardoor meer genieten.

Lesavonden en weekendexcursies
Per jaargetijde zijn er vier lessen: twee excursies op zaterdag van 9:30 tot 11:30 uur en twee meer theoretische lessen op woensdagavond van 20.00 tot 22.15 uur. Tijdens de buitenlessen worden cursisten uitgedaagd om zoveel mogelijk te zien, horen en ruiken, kortom om hun zintuigen te gebruiken. Voor een geslaagde eerste theorieavond staat telkens Rini Kerstens garant. Als ervaren biologieleraar brengt hij een schat aan kennis, ervaring en bevlogenheid mee. Ieder seizoensblok start met een excursie onder leiding van gediplomeerde natuurgidsen. Zij verzorgen ook de andere excursies en lesavond.

Planning seizoenblokken

  • Herfst (bomen en paddenstoelen): 22 en 26 september, 24 en 27 oktober.
  • Winter (vogels en andere dieren): 12 en 16 januari, 13 en 16 februari.
  • Lente (planten en bomen): 23 en 27 maart, 10 en 13 april.
  • Zomer (water, waterdiertjes en kruiden): 18 en 22 mei, 12 en 15 juni.

Men kan inschrijven voor de gehele cursus van 16 bijeenkomsten of alleen beginnen met het herfstblok. Eventueel kan men later inhaken voor de andere seizoenen (als er dan nog plaats is).

Locatie en kosten
De lessen worden gegeven in natuurinformatiecentrum “De Paardestal”, in het Kasteelpark (parkeren aan de Helze). De kosten zijn bij inschrijving voor de gehele cursus € 100 (voor IVN-leden € 90). Bij inschrijving per seizoen: € 30 (IVN-leden € 25), koffie/thee inbegrepen. Inschrijven kan tot 15 september. Voor informatie en aanmelden: Dorothé Heiligers: dorotheheiligers@hotmail.com, T: 040-2855265. Voor meer activiteiten: www.ivn.nl/geldrop en facebook.