Op donderdag 1 september vindt vanuit de ramen van Kasteel Geldrop een theaterspel plaats, genaamd Vensters 2016, de Geldropse variant van Windows 10. Op deze dag zal die avond het zelf geschreven stuk, dat niets met computers te maken heeft, twee maal uitgevoerd worden ter gelegenheid van het 400 jarig bestaan van het huidige kasteel.

Het kasteel telt 16 raam- en deuropeningen op de zuidzijde. Op het gazon kunnen duizend mensen naar het kasteel kijken. De beheerder van het kasteel dacht: “waarom gebruiken we het kasteel niet alleen als decor maar ook als podium?” Vanuit de ramen kan een theaterspel plaatsvinden dat gaat over het verleden van het kasteel. Het middenschip bestaat in 2016 precies 400 jaar en daarom organiseert Stichting Kasteel Geldrop allerlei activiteiten.

Voor het schrijven respectievelijk regisseren van het theaterstuk zijn Rob en Henriette van Otterdijk benaderd. Rob was direct erg enthousiast en ging meteen aan de slag met schrijven. Dit deed hij onder meer met informatie uit het manuscript van het boek over Kasteel Geldrop, dat in december 2016 in de boekhandel ligt. Buiten de correcte historische feiten heeft Rob het stuk luchtig gemaakt met Geldropse actualiteiten en absurde humor.

Het ZigZag theater werd benaderd voor de uitvoering. In april was het stuk nagenoeg af en zijn de acteurs samen met Henriette aan het repeteren geslagen. Ook de muziek is zelf geschreven en wordt gezongen door Multifvocaal en gespeeld door Achterum. Het dansgedeelte wordt uitgevoerd door Dansschool Hennes. Het kasteel wordt die avond speciaal uitgelicht, wat op zich al de moeite waard is om te zien en ook de gracht wordt betrokken in het spel.

Op 1 september zal de uitvoering plaatsvinden vanuit de vensters van het kasteel, het balkon en terras. Iedereen is die avond van harte welkom om 20.00 uur en om 21.30 uur. De duur is ongeveer 1 uur en de entree is gratis. Het is raadzaam om zelf een stoel of kussentje mee te nemen. Mocht het regenen, neem dan een regencape mee i.p.v. een paraplu.

Vensters wordt mede mogelijk gemaakt door bijdragen van diverse sponsoren, waaronder het Prins Bernhard Cultuurfonds en het Kunstkwartier.