Het is vrijdag 14 februari, Valentijnsavond. In de wintertuin van ’t Groen Koffiehuis, wordt een speciaal concert gegeven, een Valentijnsconcert. Acht dames zingen à capella mooie liederen uit het begin van de vorige eeuw. Liederen over de liefde, wat op deze dag zeer toepasselijk is. Zelf schrijven ze: “Liefde, daar is heel wat over te schrijven en… te zingen.” En zo geschiedde.

Valentijnsconcert van Multi(f)vocaal in Groen Koffiehuis 2014

Een dag later zit ik bij Loekie Ruissen aan de koffie. Nieuwsgierig naar het verhaal van Multi(f)vocaal. Loekie zong lang geleden, samen met haar schoonzus. in een koor. Jaren later was ze bij een optreden van haar man Piet die in een jazzband speelt. Toevallig kwam haar schoonzus binnen om wat te drinken tijdens een fietstocht. Tijdens die avond ontstond het idee om een koor te beginnen. Het liefst à capella, onversterkt, puur en zonder veel gedoe. Zeo werd er begonnen met 3 vrouwen waarna de andere 5 er langzaam maar zeker bij kwamen. Loekie vindt het aantal van 8 mooi, niet te groot en ook niet te kwetsbaar. Door elke week te repeteren kon in 9 jaar tijd een mooi repertoire opgebouwd worden. Het streven is zo’n vier keer per jaar op te treden. Het liefst in kleine gezellige zaaltjes.

Ze maken het zich niet makkelijk. “De stem is het moeilijkste instrument, we zingen niet de eenvoudigste muziek, en dat ook nog à capella.” De nummers arrangeert Loekie zelf. Ze houdt van muziek met karakter. Ze baseert de vier partijen op de akkoorden van het muziekstuk. Vroeger met potlood op papier, tegenwoordig op de computer. “Het voordeel is dat je meteen kunt horen hoe het klinkt.” Ze gebruikt vaak nummers uit het begin van de vorige eeuw. Die liggen haar, en het koor het beste. Vaak gaan de nummers over de liefde. Dat komt ook goed van pas bij een Valentijnsconcert. Nadat het nummer muzikaal staat wordt er ook gekeken naar een bijbehorende opstelling en choreografie.

Loekie is met muziek opgegroeid. Haar vader had een eigen gitaarfabriek. Zelf speelt ze beetje gitaar en piano. Ze kan goed arrangeren en zorgt daarnaast, samen met de andere dames, voor de choreografie. Haar schoondochter, afgestudeerd op dans, helpt soms daarbij. Nu en dan wordt er een video opname gemaakt zodat iedereen kan zien hoe het overkomt op het publiek. “Zeer leerzaam.”

Natuurlijk wil ik weten waar die (f) in de naam voor staat. Die komt van de multifocale brillen en/of lenzen die de dames nodig hebben tijdens de repetitie voor het lezen van de bladmuziek. Tijdens een uitvoering gaat alles uit het hoofd en ziet niemand de brillen. Vandaar. Verder is het meerstemmig zingen, met meerdere vocalen, multivocaal

Het concert van gisteren is ook opgenomen en intussen al weer afgespeeld. “Het ging best lekker.” Dat vond het publiek in de zaal ook, wat te horen was aan het applaus.

Nieuwsgierig geworden? Meer informatie is te vinden op http://www.multifvocaal.nl.

Rob Biesters